روزنوشته‌ها

زبان اول عشق: کلام تایید کننده

گری چاپمن در کتاب خود توضیح می­دهد که همه همسران از گرفتن هر پنج زبان عشق لذت می­برند پس حتی اگر زبان اصلی همسر شما کلمات تائید کننده نیست، باز هم می­توانید از این زبان بهره گیرید. این زبان هیچ ارتباطی با نامه نگاری، پیام­های متنی، تماس تلفنی یا ایمیل زدن ندارد. قرار نیست به بهانه اینکه زبان عشق همسرمان، کلام تائید کننده است، خیال خودمان را راحت کنیم و هر روز چند متن یا پیام را که از دوستان خود دریافت کرده­ایم برای او فورواد کنیم. قسمت مهم این زبان، محتوای آن­چه به زبان می­آورید و چگونگی بیان آن است. پس باید روی آن کمی وقت بگذارید، به آن بیندیشید و آن را با چاشنی عشق خوش طعم­ترین کنید.

چاپمن پنج تم یا موضوعیت را برای کلمات مهرآمیز بیان می­کند که بنا به شرایط می­توانید از آن­ها ایده بگیرید:

  • کلام خاضعانه: هیچ چیز بهتر از یک عبارت که نشان از فروتنی دارد، قادر به شکستن دیوار بین دو همسر نیست، به ویژه اگر کاری انجام داده­ایم که همسرمان را دلخور کرده است. استفاده از جملاتی چون متاسفم که……، سعی می­کنم دفعه­ی بعد….، می­دانم که وقتی ………. از دستم ناراحت شدی و مواردی از این دست در این گروه می­گنجند.
  • کلام قدردانی و تحسین: شاید باورتان نشود اما هیچ چیز خوشایندتر از این نیست که شوهر یا زنی بفهمد که همسر او به تمام کارهای کوچکی که برایش انجام داده، توجه داشته است. ریش و قیچی دست خودتان است. کافیست به او گوشزد کنید که چقدر وجودش در زندگی شما خاص است. استفاده از جملاتی مانند الف) ممنون که هستی. ب)اگر امروز همراهم نبودی،….. ج)از خدا سپاسگزارم که تو را به من داد، در این موارد توصیه می­شود.
  • کلمات انگیزه بخش: نیازی نیست بگویم که در روزگار کنونی زنان هم نقش مادری و همسری را ایفا می­کنند و هم در حوزه­های اجتماعی و اقتصادی فعال هستند پس استفاده از کلمات انگیزه بخش را به مردان توصیه می­کنم. این عبارت­ها در بازگرداندن تعادل و ظرافت زنانه به آن­ها کمک می کند. عبارت­هایی مانند الف)عزیزم! من به تو ایمان دارم چون…. ب)وقتی در کاری به مشکلی برخورد کردی، فراموش نکن که من کنارت هستم. ج)وقتی دیدم به این خوبی از پس کار برآمدی، خیلی تحت تاثیر قرار گرفتم، از آن جملاتی هستند که روح خانم­ها را به پرواز درمی­آورند.
  • کلمات همدلی: خانم­های عزیز خیلی وقت­ها همسرتان در خودش فرو رفته است. اخم می­کند و شما انگشت به دهان مانده­اید که او را چه شده! در این موارد حتی اگر دلیل ناراحتی­اش را نمی­دانید، می­توانید با گفتن عبارت­هایی مثل الف)واقعا سخت است که چند جا کار می­کنی! ب) من اگر به جای تو بودم، حتما کم می­آوردم. ج)می­دانم تو مردی منطقی­ و قوی هستی و خیلی خوب از پس مشکلات بر می­آیی، او را سرحال کنید.
  • کلام احترام و تائید: اگر می­خواهید همسرتان اعتماد به نفس داشته باشد، سعی کنید به او احترام بگذارید و دلایل خود را برای محترم دانستن او به زبان بیاورید. به این ترتیب به او کمک می­کنید که نقاط قوت خود را بشناسد و در فراز و نشیب­های روزمره زندگی پدر یا مادری قوی و همسری پرانرژی باشد. عبارت­هایی مانند الف) عالی بود. ب)ای کاش من هم هفته پیش مانند تو رفتار می­کردم. ج)وقتی در مدرسه فرزندمان این جمله را گفتی، به تو افتخار کردم، بهترین عبارت برای نشان دادن احترام خود به همسرتان است.

شاید برایتان جالب باشد اگر بگویم سلیمان در فصل هجدهم کتاب مقدس، آیه بیست و یکم می­گوید:”مرگ و زندگی در قدرت زبان است.» مارک تواین نیز جایی گفته است: «هر بار کسی از من تعریف و تمجید می­کند، به اندازه دو ماه انرژی می­گیرم.» خوش به حال مارک تواین اما من تعداد زیادی زن و شوهر نمی­شناسم که بتوانند با شش تعریف در سال پرانرژی باقی بمانند. شاید دلیلش این است که یا به قدرت کلام خود پی نبرده­اند یا راهش را نمی­دانند.

یکی از روانشناسان معروف، ویلیام جیمز می­گوید: «عمیق­ترین نیاز انسان، نیاز به تحسین شدن است.»

تمجیدهای کلامی، از قوی­ترین روش­های ابراز عشق به شمار می­روند. آن­ها را می­توان بسیار ساده و هر لحظه بیان کرد:

  • چقدر این لباس برازنده توست!
  • این مدل ریش خیلی جذاب­ترت کرده! چه شوهر خوش سلیقه­ای دارم!
  • تو همیشه مرا می­خندانی! همین ویژگی­ات دلم را برد!
  • امروز در مهمانی تو از همه زیباتر بودی!
  • از این­که همسر وقت شناسی دارم، به خودم می­بالم!

برایتان مثالی می­آورم. آنا همیشه دوست داشت نویسنده شود اما وقتی ناشر، اولین دست رد را به سینه­اش زد، رویایش را رها کرد. یک شب همسرش لودویک وارد اتاق مطالعه­اش شد و گفت: «عزیزم. قصد ندارم مزاحمت شوم اما باید این موضوع را بگویم. همین الان مشغول خواندن مقاله­ات بودم. باید بگویم که چه قلم خوبی داری. این مقاله باید چاپ شود. آن قدر خوب واژه­ها را انتخاب کرده بودی که حس می­کردم در آن مکان و زمان قرار دارم. باید این کار را به چند مجله بدهی تا بالاخره یک آدم اهل اندیشه آن را چاپ کند. آنا که سر از پا نمی­شناخت، پرسید: «راست می­گویی؟» لودویک گفت: «خودت که می­دانی من دروغ نمی­گویم. به تو ایمان دارم.»

ده سال بعد آنا صدها مقاله چاپ شده در مجلات داشت و به تازگی قرارداد کتاب سومش را امضا کرده بود. او موفقیت خود را مرهون تشویق­های شوهرش می­دانست. این مثال را بیان کردم تا به پتانسیل کلام تحسین­برانگیز خود پی ببرید.

مساله این جاست که همه ما در دوران دوستی و نامزدی، استاد جملات عاشقانه هستیم و گاهی عباراتی به کار می­بریم که بیشتر شبیه شعر است و طرف مقابل چنان به وجد می­آید گویی در فضا سیر می­کند. اما هدف اصلی هر زن و شوهری باید این باشد که مخزن عشق را همیشه پر نگه دارد و این وظیفه پس از گذشتن دوران رمانیتیک و به اصطلاح خودمان عسل­خوران، سنگین­تر می­شود. وقتی در زندگی مشترک سر و کله روزمرگی پیدا شد، باید کمی خلاقیت به خرج داد. یکی از این خلاقیت­ها، قدردانی و بیان سپاس از کارهای به ظاهر کوچک و پیش پاافتاده است. سوالی از شما بانوی محترم می­پرسم. قطعا اگر شوهرتان راس ساعت نه آشغال­ها را بیرون نبرد و سرش به دیدن اخبار گرم باشد، از کوره در می­روید و این را وظیفه او می­دانید که هر شب سر ساعت، زباله­ها را بیرون بگذارد اما زمانی که او این کار را به طور مرتب انجام می­دهد، چطور؟ آیا با کلام خود می­گویید: «عزیزم از این که آشغال­ها را به موقع بیرون بردی، ممنوم؟»

و حال شما آقای خانه. وقتی شما در طول روز مشغول کار بیرون از منزل هستید، لابد انتظار دارید که هر روز هنگام رفتن به خانه همه چیز مرتب باشد. غذا آماده و گرم باشد و خانمتان آراسته از شما پذیرایی کند. از نظرتان این وظیفه خانم خانه است و اگر فقط یک روز در هفته با وضعیتی غیر از این روبه­رو شوید، ابروهایتان در هم می­رود اما وقتی همسرتان فارغ از تمام تنش­ها، همیشه با غذایی مطبوع و اخلاقی خوش از شما استقبال می­کند، به او می­گویید: «دوست داشتنی من! بابت این همه مهربانی ممنونم و قدر تو را می­دانم؟»

می­بینید حفظ یک رابطه عاشقانه یا بهبود یک رابطه از هم گسیخته، گاهی به سادگی ابراز چند کلمه پر احساس است.

گری چاپمن به مفهومی قابل تامل اشاره می­کند و می­گوید: «هدف عشق به دست آوردن چیزی که شما می خواهید نیست، بلکه انجام دادن کاری برای کسی است که دوستش دارید و سعادت او را می­خواهید.»

در مقاله بعدی به زبان دوم عشق یعنی وقت گذاشتن برای همسر اشاره می­کنم. همرازم تا شماره بعد لطفا استفاده از کلام تایید کننده و مهرآمیز را تمرین کن و اگر به نتیجه نرسیدی، نگران نباش. شاید زبان عشق همسرت، زبان دیگری باشد که در شماره­های بعد به تفصیل به آن خواهم پرداخت.

آن­که دستور زبان عشق را

بی گزاره در نهاد ما نهاد

خوب می دانست تیغ تیز را

در کف مستی نمی بایست داد

قیصر امین پور

7 دیدگاه در “زبان اول عشق: کلام تایید کننده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *